Seria e diskutimeve me ekspertë dhe akademike për Dialogun Kosovë-Serbi

18 December
Seria e diskutimeve me ekspertë dhe akademike për Dialogun Kosovë-Serbi
PIPS ka lansuar serinë e diskutimeve me ekspertë dhe akademikë për dialogun Kosovë-Serbi.

Me datat 15,16 dhe 17 Dhjetor PIPS ka organizuar tre diskutime me ekspertë dhe akademikë për të diskutuar për Asosacionin e Komunave me shumicë serbe, Drejtësinë tranzicionale dhe Politikën e Jashtme si pjesë e serisë së diskutimeve për dialogun Kosovë-Serbi.

Diskutimet u udhëhoqen nga Dr. Gëzim Visoka.

Diskutimi i parë për temën e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe mblodhi:
Dr. Gëzim Krasniqi, Universiteti i Edinburghut
Dr. Kushtrim Istrefi, Universiteti i Utrechtit
Dr. Fisnik Korenica, Universiteti i Prishtinës dhe
Ognjen Gogić, OJQ Aktiv.
Disa prej pikave të elaboruara kishin të bëjnë me:
- Aspektet ligjore në lidhje me Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe, parë në dritë të organizimeve të pakicave në shtetet tjera;
- Aspektet politike të ndërlidhura me këtë pikë, parë në dritë të raporteve mes Kosovës dhe Serbisë;
- Rolin e BE-së në këtë proces;
- Qasja e Qeverisë ndaj këtij organizmi që nga viti 2013;
- Nevojat reale të komunitetit serb në Kosovë dhe nëse një Asiociacion i këtillë adreson ato;
- Ndikimin e themelimit të Asociacionit në idenë e Kosovës si shtet qytetar;
- Dispozitat Kushtetuese të Kosovës në raport me të drejtat që ofron për organizimin e Komuniteteve dhe nëse ato janë shterruar krejtësisht.

Në diskutimin e dytë me temën "Drejtësia tranzicionale" morrën pjesë:
-Dr. Artan Mustafa,
-Besart Lumi dhe
-Jovana Radosavljević.
Në këtë diskutim janë diskutuar personat e zhdukur dhe të pagjetur, pronat, obligimet financiare dhe pensionet e punëtorëve. Panelistët kanë ofruar ekspertizën e tyre profesionale dhe akademike, gjithashtu duke ofruar krahasime me kontekste të tjera.


Në diskutimin e tretë me temën "Politika e jashtme" morrën pjesë:
-Dr. Roland Gjoni
-Dr. Ramadan Ilazi
-Marko Savković
-Donika Emini.
Në këtë diskutim është debatuar për dialogun Kosovë-Serbi, në dritë të orientimeve gjeostrategjike të kundërta të Kosovës dhe Serbisë, duke përfshirë relacionet me fuqitë e mëdha, Bashkimin Evropian (BE), Aleancën Veriatlantike (NATO).


Rekomandimet dhe konkluzionet nga seria e diskutimeve do të publikohen në një raport së shpejti.
Ky projekt përkrahet nga Këshilli i Evropës.

Programs
  • Foreign Politics
Publication Year
  • 2020
  • 18 December
  • Number of views: 1100
Categories: Aktivitetet
Tags:
Rate this article:
No rating
Print
Most Viewed Activities
 
Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

11 July 2019

On July 7, the Pristina Institute for Political Studies (PIPS) published the policy analysis "Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo". The analysis drafted after a period of several months of research provides an overview of the current situation of public administration reform, namely the implementation of the rationalization of independent, executive and regulatory agencies.

11 July 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (3318)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies 2020 held the second seminar

School for Political Studies 2020 held the second seminar

30 July 2020

The second seminar of the School for Political Studies was held from July 21-23 and July 28-30. Over the course of six days the participants participated in lectures by public policy experts in the areas of political ideology and its effects on public policy.

30 July 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (3308)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies holds discussion on "Effects of the pandemic on the Kosovar economy"

School for Political Studies holds discussion on "Effects of the pandemic on the Kosovar economy"

15 July 2020

On 15 July School for Political Studies held a discussion with Mr. Shpend Ahmeti, Mayor of the Municipality of Prishtina on the topic of "Effects of the pandemic on the Kosovar economy".

15 July 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (3154)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

5 May 2020

School for Political Studies has held an online lecture & discussion with Dr. Gëzim Visoka on the topic "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities".

05 May 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (3105)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS