Closing event of the Program for journalists in the field of energy and environment and awarding of prizes for the best articles

Closing event of the Program for journalists in the field of energy and environment and awarding of prizes for the best articles

1 December 2020

On December 1, PIPS concluded its one-year commitment as part of the Program for Journalists in the fields of Energy and Environment.

As part of this program, PIPS through the support of GIZ, during this year has held a seminar on energy and sustainable environmental planning, a workshop on environmental reporting and has organized a competition for the best articles on energy and environmental issues.
01 December 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (16)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
THIRRJE PËR APLIKIM NË SHKOLLËN POLITIKE⁣⁣ 2021

THIRRJE PËR APLIKIM NË SHKOLLËN POLITIKE⁣⁣ 2021

1 December 2020

Shkolla Politike e Prishtinës ka hapur konkursin për pranimin e kandidatëve për gjeneratën e nëntëmbëdhjetë (19).
Shkolla Politike është një ndër programet e para të edukimit joformal politik në Kosovë dhe programi më i vjetër që është ende aktiv. Që nga viti 2003 Shkolla Politike implementohet nga Instituti i Prishtinës për Studime Politike me përkrahjen dhe nën ombrellën e Këshillit të Evropës. Qëllimi i programit është promovimi i një kulture të re politike për liderët e rinjë në përputhje me tre parimet kyçe të Këshillit të Evropës: demokracia, sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut.

Gjatë një viti kalendarik 30 pjesëmarrës nga partitë politike, media, shoqëria civile, administrata publike kanë mundësinë të ndjekin modulet me ligjërata, me folës eminentë vendorë dhe ndërkombëtarë. Programi aktualisht zbatohet në 22 vende të ndryshme të botës dhe të diplomuarit çertifikohen nga Këshilli i Evropës dhe Sekretari/ja e Përgjithshme e kësaj organizate.
01 December 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (196)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Environmental journalists meet with the Green Caucus of Kosovar MPs

Environmental journalists meet with the Green Caucus of Kosovar MPs

27 November 2020

On November 27, journalists participating in the PIPS Program for journalists in energy and environment met with the Group Caucus of MPs.

Journalists had the opportunity to get informed about the short-term and long-term objectives of the group and their commitment to environmental protection, and its prioritization on the national agenda.

Furthermore, the discussion covered the issue of hydropower plants and the energy situation in the country, the orientation of development policies towards sustainability and raising awareness regarding Kosovar media coverage of environmental issues.
27 November 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (23)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Discussion and publication of the analysis on the second phase of rationalization of agencies and regulators in Kosovo

Discussion and publication of the analysis on the second phase of rationalization of agencies and regulators in Kosovo

25 November 2020

On November 25, PIPS published the analysis on the second phase of rationalization of agencies and regulators in Kosovo. Together with representatives from key institutions involved in this reform - the assembly, the ministry of public administration and the agencies we discussed the opportunities for the second phase.

As part of the political priorities agreed between Kosovo and the EU in 2016, for the implementation of the Stabilization and Association Agreement, the implementation of the first phase of this reform has not been completed, and consequently there are delays in the implementation of the second phase, which according to the action plan for the implementation of the whole reform, was intended to be completed by the end of this year.
25 November 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (14)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Workshop on environmental reporting with Kosovo journalists

Workshop on environmental reporting with Kosovo journalists

25 October 2020

From 13 to 20 October 2020, we organized an environmental reporting workshop with German journalist Dirk Asendorpf and a group of Kosovar journalists profiled in research and writing on environmental issues. During these four sessions Kosovar journalists had the posssibility to learn about the history of environmental reporting, current challenges, best practices, reporting angles, presenting stories and hear about experiences of the facilitator.

 

25 October 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (365)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Third Seminar of the School for Political Studies 2020 generation is held

Third Seminar of the School for Political Studies 2020 generation is held

12 October 2020

Over the weekend of 9 October PIPS held the third seminar of the School for Political Studies with the participants of the eighteenth generation.
This seminar covered the topic "Foreign Policy and International Relations".

We discussed with a group of experts of the field the dynamics and main theories of foreign policy and security, especially within the context of Kosovo.

During these days we discussed the interaction between foreign policy, international relations theory and public international law; Kosovo in the new regional and global context; the challenges of Kosovo's sovereignty and recognition as well as Kosovo in the multilateral framework and potential NATO membership.
12 October 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (506)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS
1345678910Last