Seminari i III-të i Gjeneratës së 22-të së Shkollës Politike - Politika e Jashtme dhe Siguria Nacionale

3 korrik
Seminari i III-të i Gjeneratës së 22-të së Shkollës Politike - Politika e Jashtme dhe Siguria Nacionale

Gjatë fundjavës (28-30 Qershor), Shkolla Politike organizoi seminarin e tretë për gjeneratën e saj të 22-të. Tema e seminarit të III-të ishte Politika e Jashtme dhe Siguria Nacionale. Vikendi ishte i mbushur me ligjërata/diskutime të rëndësishme nga përfaqësues të ndryshëm, të cilët diskutuan gjerësisht rreth Politikës së Jashtme, Sigurisë Nacionale dhe rolin e Kosovës në këtë fushë. Ishte një fundjavë e mbushur me diskutime interaktive, ligjërata interesante dhe momente dinamike!

Dita 1 – Politika e Jashtme, Marrëdhëniet SHBA - Kosovë
Dita filloi me z. Adri Nurellari, publicist dhe aktivist, i cili shqyrtoi Politikën e Jashtme nëpërmjet prizmit të ideologjive politike. Pasdita vazhdoi me z. Pëllumb Kelmendi, Profesor i Asociuar në Departamentin e Shkencave Politike në Auburn University, i cili mbajti një ligjëratë mbi partneritetin e Kosovës me SHBA-të dhe konsolidimin e marrëdhënieve politike bilaterale dhe multilaterale. Ai gjithashtu theksoi partneritetin strategjik të Kosovës me aleatët, si dhe sfidat e Kosovës në arenën ndërkombëtare.

Dita 2 – Perspektiva Evropiane për Kosovën, Stabiliteti Rajonal dhe Siguria në Ballkanin Perëndimor, Ndikimi Rus në Ballkanin Perëndimor
Dita e Shtunë filloi me diskutimin mbi perspektivën Evropiane për Kosovën, sfidat e shtrirjes së sovranitetit, politikën aktuale në BE dhe kushtëzimet e BE-së. Ligjërimi dhe diskutimi u drejtuan nga znj. Gjeraqina Tuhina, Korrespondente e Radio Televizionit të Kosovës në Bruksel.

Në pjesën e dytë, vazhduam me një diskutim me znj. Jeta Loshaj. Ajo shqyrtoi ndikimin e Lindjes dhe Perëndimit në Ballkanin Perëndimor, me theks të veqantë ndikimin Rus në rajon. Sesioni i pasdites u përmbyll me një diskutim rreth stabilitetit Rajonal dhe Sigurisë në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë marrëdhëniet e Kosovës me vendet fqinje dhe historinë e konflikteve si dhe duke analizuar dinamikat aktuale të sigurisë. Ligjërimi dhe diskutimi u drejtua nga z. Ylber Hysa, ish Ambasador i Kosovës në Republikën e Maqedonisë së Veriut .

Dita 3 – Diplomacia Multilaterale, Radikalizmi dhe Ektremizmi Fetar si sfidë për sigurinë në Kosovë

Në ditën e fundit të seminarit, dita filloi me z. Petrit Selimi, ish zëvendës-ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Kosovës, i cili zhvilloi një diskutim frymëzues për rolin e Kosovës në Politikën e Jashtme dhe Diplomacinë Multilaterale, duke shqyrtuar mundësitë dhe dinamikën e Politikës së Jashtme të vendit. Seminarin e mbyllëm me një sesion interaktiv nga z. Lulzim Peci, Drejtor Ekzekutiv i KIPRED-it, rreth Radikalizmit dhe Ekstremizmit Fetar si sfidë për sigurinë, duke analizuar gjithashtu impaktin e islamit politik në Kosovë.

Diskutimet gjatë seminarit ishin frytdhënëse dhe të dobishme për të gjithë pjesëmarrësit. Jemi mirënjohës për kontributin e të gjithë ligjëruesve, moderatorëve dhe pjesëmarrësve në suksesin e këtij seminarit.
Më poshtë, shihni disa momente nga Seminari i parë i Shkollës Politike.

Programi i Shkollës Politike mbështetet nga Këshilli i Evropës. Ky seminar i Shkollës Politike është mbështetur nga Konrad-Adenauer-Stiftung Kosovo.


 

Programet
  • Shkolla Politike
Viti i publikimit
  • 2024
  • 3 korrik
  • Numri i shikimeve: 400
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Rate this article:
No rating
Print
Aktivitetet më të shikuara
 
Takimi i parë me gazetarë në kuadër të programit “Gazetarët në fushën e energjisë dhe ambientit”

Takimi i parë me gazetarë në kuadër të programit “Gazetarët në fushën e energjisë dhe ambientit”

27 dhjetor 2019

Më 27 dhjetor u mbajt takimi i parë me gazetarë në kuadër të programit “Gazetarët në fushën e energjisë dhe ambientit”. Gjatë këtij takimi u prezantua programi i detajuar për pjesëmarrësit si dhe gjendja aktuale në Kosovë sa i përket politikave për energji dhe ambient

e premte, 27 dhjetor 2019/Author: SuperUser Account/Numri i shikimeve (25296)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Publikohet analiza dhe mbahet diskutimi Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë

Publikohet analiza dhe mbahet diskutimi Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë

11 korrik 2019

Me datën 7 Korrik Instituti i Prishtinës për Studime Politike (PIPS) publikoi analizën e politikave “Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë”. Analiza e hartuar pas një periudhe disamujore hulumtimi ofron një përshkrim të përgjithshëm të situatës aktuale të reformës së administratës publike, gjegjësisht zbatimit të racionalizimit të agjencive të pavarura, ekzekutive dhe rregullatorëve.

e enjte, 11 korrik 2019/Author: SuperUser Account/Numri i shikimeve (24320)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
THIRRJE PËR APLIKIM NË SHKOLLËN POLITIKE⁣⁣ 2021

THIRRJE PËR APLIKIM NË SHKOLLËN POLITIKE⁣⁣ 2021

1 dhjetor 2020

Shkolla Politike e Prishtinës ka hapur konkursin për pranimin e kandidatëve për gjeneratën e nëntëmbëdhjetë (19).
Shkolla Politike është një ndër programet e para të edukimit joformal politik në Kosovë dhe programi më i vjetër që është ende aktiv. Që nga viti 2003 Shkolla Politike implementohet nga Instituti i Prishtinës për Studime Politike me përkrahjen dhe nën ombrellën e Këshillit të Evropës. Qëllimi i programit është promovimi i një kulture të re politike për liderët e rinjë në përputhje me tre parimet kyçe të Këshillit të Evropës: demokracia, sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut.

Gjatë një viti kalendarik 30 pjesëmarrës nga partitë politike, media, shoqëria civile, administrata publike kanë mundësinë të ndjekin modulet me ligjërata, me folës eminentë vendorë dhe ndërkombëtarë. Programi aktualisht zbatohet në 22 vende të ndryshme të botës dhe të diplomuarit çertifikohen nga Këshilli i Evropës dhe Sekretari/ja e Përgjithshme e kësaj organizate.
e martë, 1 dhjetor 2020/Author: Diona Kusari/Numri i shikimeve (24046)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Ligjërata me Dr. Gëzim Visoka dhe Shkollën Politike me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme:Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes"

Ligjërata me Dr. Gëzim Visoka dhe Shkollën Politike me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme:Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes"

5 maj 2020

Shkolla Politike ka mbajtur ligjëratën me Dr. Gëzim Visoka me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme: Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes".

e martë, 5 maj 2020/Author: Diona Kusari/Numri i shikimeve (23524)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
RSS