Seria e diskutimeve me ekspertë dhe akademike për Dialogun Kosovë-Serbi

18 dhjetor
Seria e diskutimeve me ekspertë dhe akademike për Dialogun Kosovë-Serbi
PIPS ka lansuar serinë e diskutimeve me ekspertë dhe akademikë për dialogun Kosovë-Serbi.

Me datat 15,16 dhe 17 Dhjetor PIPS ka organizuar tre diskutime me ekspertë dhe akademikë për të diskutuar për Asosacionin e Komunave me shumicë serbe, Drejtësinë tranzicionale dhe Politikën e Jashtme si pjesë e serisë së diskutimeve për dialogun Kosovë-Serbi.

Diskutimet u udhëhoqen nga Dr. Gëzim Visoka.

Diskutimi i parë për temën e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe mblodhi:
Dr. Gëzim Krasniqi, Universiteti i Edinburghut
Dr. Kushtrim Istrefi, Universiteti i Utrechtit
Dr. Fisnik Korenica, Universiteti i Prishtinës dhe
Ognjen Gogić, OJQ Aktiv.
Disa prej pikave të elaboruara kishin të bëjnë me:
- Aspektet ligjore në lidhje me Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe, parë në dritë të organizimeve të pakicave në shtetet tjera;
- Aspektet politike të ndërlidhura me këtë pikë, parë në dritë të raporteve mes Kosovës dhe Serbisë;
- Rolin e BE-së në këtë proces;
- Qasja e Qeverisë ndaj këtij organizmi që nga viti 2013;
- Nevojat reale të komunitetit serb në Kosovë dhe nëse një Asiociacion i këtillë adreson ato;
- Ndikimin e themelimit të Asociacionit në idenë e Kosovës si shtet qytetar;
- Dispozitat Kushtetuese të Kosovës në raport me të drejtat që ofron për organizimin e Komuniteteve dhe nëse ato janë shterruar krejtësisht.

Në diskutimin e dytë me temën "Drejtësia tranzicionale" morrën pjesë:
-Dr. Artan Mustafa,
-Besart Lumi dhe
-Jovana Radosavljević.
Në këtë diskutim janë diskutuar personat e zhdukur dhe të pagjetur, pronat, obligimet financiare dhe pensionet e punëtorëve. Panelistët kanë ofruar ekspertizën e tyre profesionale dhe akademike, gjithashtu duke ofruar krahasime me kontekste të tjera.


Në diskutimin e tretë me temën "Politika e jashtme" morrën pjesë:
-Dr. Roland Gjoni
-Dr. Ramadan Ilazi
-Marko Savković
-Donika Emini.
Në këtë diskutim është debatuar për dialogun Kosovë-Serbi, në dritë të orientimeve gjeostrategjike të kundërta të Kosovës dhe Serbisë, duke përfshirë relacionet me fuqitë e mëdha, Bashkimin Evropian (BE), Aleancën Veriatlantike (NATO).


Rekomandimet dhe konkluzionet nga seria e diskutimeve do të publikohen në një raport së shpejti.
Ky projekt përkrahet nga Këshilli i Evropës.

Programet
  • Politika e jashtme
Viti i publikimit
  • 2020
  • 18 dhjetor
  • Numri i shikimeve: 2769
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Rate this article:
No rating
Print
Aktivitetet më të shikuara
 
Publikohet analiza dhe mbahet diskutimi Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë

Publikohet analiza dhe mbahet diskutimi Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë

11 korrik 2019

Me datën 7 Korrik Instituti i Prishtinës për Studime Politike (PIPS) publikoi analizën e politikave “Racionalizimi i Agjencive të Pavarura dhe Rregullatorëve në Kosovë”. Analiza e hartuar pas një periudhe disamujore hulumtimi ofron një përshkrim të përgjithshëm të situatës aktuale të reformës së administratës publike, gjegjësisht zbatimit të racionalizimit të agjencive të pavarura, ekzekutive dhe rregullatorëve.

e enjte, 11 korrik 2019/Author: SuperUser Account/Numri i shikimeve (5561)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Mbahet seminari i dytë i Shkollës Politike 2020

Mbahet seminari i dytë i Shkollës Politike 2020

30 korrik 2020

Prej 21-23 Korrik dhe 28-30 Korrik u mbajt seminari i dytë i Shkollës Politike online. Përgjatë gjashtë ditëve pjesëmarrësit morrën pjesë në ligjërata nga ekspertë të politikave publike për fushat e ideologjisë politike dhe ndërlidhjes me politikat publike.

e enjte, 30 korrik 2020/Author: Diona Kusari/Numri i shikimeve (5417)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Ligjërata me Dr. Gëzim Visoka dhe Shkollën Politike me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme:Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes"

Ligjërata me Dr. Gëzim Visoka dhe Shkollën Politike me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme:Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes"

5 maj 2020

Shkolla Politike ka mbajtur ligjëratën me Dr. Gëzim Visoka me temën "Paqja përmes njohjes së dyanshme: Situata e tanishme në Kosovë dhe mundësitë e së ardhmes".

e martë, 5 maj 2020/Author: Diona Kusari/Numri i shikimeve (5133)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
Diskutimi i Shkollës Politike me Z. Shpend Ahmeti me temën "Efektet e pandemisë në ekonominë kosovare"

Diskutimi i Shkollës Politike me Z. Shpend Ahmeti me temën "Efektet e pandemisë në ekonominë kosovare"

15 korrik 2020

Më 15 Korrik, Shkolla Politike mbajti një diskutim me Z. Shpend Ahmeti, Kryetarin e Komunës së Prishtinës me temën "Efektet e pandemisë në ekonominë kosovare".

e mërkurë, 15 korrik 2020/Author: Diona Kusari/Numri i shikimeve (5079)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Kategoria: Aktivitetet
Etiketimet:
RSS