Opinioni Publik në Kryeqytet: Vlerësimi i Kënaqshmërisë me Shërbimet Komunale
Diona Kusari
/ Kategoria: Publikimet

Opinioni Publik në Kryeqytet: Vlerësimi i Kënaqshmërisë me Shërbimet Komunale

Mars 2022

Kjo analizë e politikave synon të vlerësojë performancën e komunës së Prishtinës gjatë mandatit të kaluar, bazuar në një anketë mbi kënaqësinë e publikut me shërbimet komunale.

Për ta bërë këtë, Instituti i Prishtinës për Studime Politike ka realizuar një anketë përmes UBO Consulting në mesin e banorëve të Prishtinës. Anketa ofron informacion si për karakteristikat personale të të anketuarve ashtu edhe për perceptimet e tyre. Joçuditërisht, rezultatet tregojnë se ka një kënaqësi më të lartë me transportin publik dhe qendrat e mjekësisë familjare, dhe më pak me hapësirat e parkimit, trotuaret dhe mbrojtjen e mjedisit. Gjithashtu, shumica e të anketuarve janë të kënaqur deri në një masë me punën dhe performancën e kryetarit të komunës, kuvendit komunal dhe administratës së komunës. Problemet kryesore të evidentuara janë papunësia, infrastruktura rrugore dhe mungesa e zhvillimit ekonomik.

Kjo analizë do t’u mundësonte vendimmarrësve të kuptojnë performancën e perceptuar të institucioneve vendore dhe të planifikojnë dhe të japin përparësi në përputhje me rrethanat.

Duke marrë parasysh rolin që qeveritë komunale luajnë në ofrimin e shërbimeve publike për popullatën, identifikimi i perceptimeve të qytetarëve dhe fushave të shqetësimit është me rëndësi të madhe për politikëbërësit në nivel lokal.
Previous Article Sfidat e përditshme për promovimin dhe zbatimin e të drejtave dhe mbrojtjeve për qytetarët e Komuniteteve Joshumicë në Republikën e Kosovës
Next Article Një vështrim i përgjithshëm i politikave dhe përpjekjeve rreth P/CVE në Ballkanin Perëndimor (II)
Print
1554 Rate this article:
No rating
Programet
  • Qeverisja cilësore
Viti i publikimit
  • 2022
Publikimet e fundit
 
Aplikimi i Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës (KE): Rrugë e vështirë përpara e enjte, 19 janar 20230

Aplikimi i Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës (KE): Rrugë e vështirë përpara

Që nga shpallja e pavarësisë në vitin 2008, Kosova ka arritur të bëhet anëtare e disa organizmave shumëpalësh, duke përfshirë Bankën Botërore, Fondin Monetar Ndërkombëtar, si dhe Bankën për Zhvillim të Këshillit të Evropës në vitin 2013 dhe Komisionin e Venecias në vitin 2014.

Me dorëzimin e kërkesës për antarsim në Këshillin e Evropës më 12 maj 2022, Kosova nisi një proces të rëndësishëm politik, kështu duke hapur një kapitull të ri. Antarsimi në Këshillin e Evropës duket të jetë i gjatë dhe i vështirë. Andaj ky shënim i shkurtër i politikave ofron një përmbledhje të aplikimit të Kosovës në Këshillin e Evropës dhe elaboron shkurtimisht strategjinë dhe marrëdhëniet shumëpalëshe të Kosovës me Këshillin e Evropës.
Një vështrim i përgjithshëm i politikave dhe përpjekjeve rreth P/CVE në Ballkanin Perëndimor (III) e hënë, 4 korrik 20220

Një vështrim i përgjithshëm i politikave dhe përpjekjeve rreth P/CVE në Ballkanin Perëndimor (III)

Vendet në mbarë botën janë goditur nga fenomeni i ekstremizmit të dhunshëm dhe luftëtarëve të huaj, dhe Ballkani Perëndimor nuk ishte përjashtim.

Kjo analizë e politikave synon të hedhë dritë mbi mënyrën se si gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor u përballën me parandalimin dhe luftimin e ekstremizmit të dhunshëm (P/CVE). Ai synohet të jetë i treti dhe i fundit në një seri për këtë çështje. Më saktësisht, kjo analizë ofron një krahasim statistikor rajonal të dënimeve për terrorizëm dhe pjesëmarrje në konflikte të huaja, si dhe një pasqyrë të sfidave me të cilat përballen gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor gjatë parandalimit dhe luftimit të ekstremizmit të dhunshëm.
Newsletter of our 2022 activities regarding the Resilient Community Program e enjte, 30 qershor 20220

Newsletter of our 2022 activities regarding the Resilient Community Program

In 2021, PIPS joined the Resilient Community Consortium alongside Advocacy, Training, Resource Center, Balkan Investigative Reporting Network and Peer Educators Network. As part of this consortium, PIPS’ aim is to raise awareness and increase the understanding of the policymakers and other actors on R&R (Rehabilitation and Reintegration) and P/CVE (Preventing and Countering Violent Extremism). From December 2021 to July 2022 PIPS has organized one seminar, one public discussion and published two policy papers.

For more information read the newsletter here.
Green Entrepreneurship - Changemaker in the Western Balkans e mërkurë, 29 qershor 20220

Green Entrepreneurship - Changemaker in the Western Balkans

As the six Balkan countries are transforming their policies and becoming less carbon-intensive, promoting a green economy and green businesses is just the first component of transforming their economies.

The green economy framework promotes coherence between economic and environmental policies and further support the SDGs that are meant to be integrated with sustainable development.

Green businesses, also known as sustainable enterprises, aim to strike a balance between profit and resource sustainability.

This Policy Brief aims to explain the challenges of the Western Balkans in promoting a green economy and green businesses as the first step in transforming their economies.
RSS