Seminar II of the School of Politics on Transitional Justice and its Mechanisms 15 May 20240

Seminar II of the School of Politics on Transitional Justice and its Mechanisms

In the 2024 edition of the School of Politics, PIPS introduced a seminar focusing on dealing with the past and transitional justice.

This weekend (10-12 May), PIPS held the second seminar of the School of Politics, which was also the inaugural seminar on Transitional Justice. The seminar aimed to shape future leaders to be open-minded and inclusive, engage with policy matters and understand the importance of addressing past conflicts. Participants learned about truth commissions, criminal prosecutions, reparations, and institutional reforms as tools to prevent the recurrence of past injustices. The seminar explored the complexities of addressing historical injustices and balancing accountability with reconciliation.

The activity was made possible with the assistance of the regional project “EU Support for Confidence Building in the Western Balkans”, which is financed by the European Union (EU) and implemented by the United Nations Development Programme (UNDP).

--

(SRB)

U izdanju Škole politike za 2024. godinu, PIPS je uveo seminar koji se fokusira isključivo na suočavanje s prošlošću i tranzicionu pravdu.

Ovog vikenda (10-12. maj) PIPS je održao drugi seminar Škole politike, koji je ujedno bio i inauguracioni seminar o tranzicionoj pravdi. Seminar je imao za cilj da oblikuje buduće lidere da budu otvoreni i inkluzivni, da se bave političkim pitanjima i razumeju važnost rešavanja prošlih sukoba. Učesnici su naučili o komisijama za istinu, krivičnim gonjenjima, reparacijama i institucionalnim reformama kao alatima za sprečavanje ponavljanja prošlih nepravdi. Seminar je istraživao složenost rješavanja istorijskih nepravdi i balansiranja između odgovornosti i pomirenja.

Aktivnost je omogućena uz pomoć regionalnog projekta „Podrška EU za izgradnju poverenja na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

The First Seminar of the Political School (22nd Generation) - Kosovo's Efforts to Strengthen the State in Polycrisis Times 05 April 20240

The First Seminar of the Political School (22nd Generation) - Kosovo's Efforts to Strengthen the State in Polycrisis Times

School of Politics (Generation 22) has officially kicked off with the first seminar this weekend! 

From March 22nd to March 24th, the next generation of potential future leaders embarked on an energetic journey during our first seminar. It was a weekend filled with insightful discussions, valuable lessons, and memorable moments that truly summarized the essence of political education and community building. 

Throughout the seminar, the energy was evident, fueled by lively discussions, positive vibes, and meaningful networking opportunities. We are hugely grateful to all our speakers, moderators, and participants for contributing to the success of this seminar.

Below, find some highlights from the first seminar. See you in our next activities with the School of Politics! 

The School of Politics program is supported by the Council of Europe. This seminar of the School of Politics is supported by Konrad-Adenauer-Stiftung Kosovo.

Konkurs pune për pozitën koordinator/e i/e projekteve 04 April 20240

Konkurs pune për pozitën koordinator/e i/e projekteve

Instituti i Prishtinës për Studime Politike (PIPS) hap konkursin për pozitë pune. Ftojmë të interesuarit nga fushat e shkencave sociale, juridike dhe menaxhmentit të aplikojnë. Thirrje e hapur për pozitën (koordinator/e i/e projekteve). 

Kualifikimet:

  • Të jetë i/e diplomuar në nivelin bachelor (në fushat e shkencave sociale, juridike dhe menaxhmentit);
  • Aftësi organizative, komunikimi dhe udhëheqjeje;
  • Aftësi të menaxhimit të kohës;
  • Përvojë paraprake në koordinim/menaxhim të projekteve;
  • Njohuri të nivelit të avancuar të gjuhës angleze (C1-C2).


    Dërgoni një CV dhe një letër motivuese në emailin: shkolla.politike@gmail.com ose info@pips-ks.org.

     

Call for Applications: School of Politics Prishtina - 22nd Generation Now Open! 07 January 20240

Call for Applications: School of Politics Prishtina - 22nd Generation Now Open!

Embark on a transformative journey with one of Kosovo's pioneering non-formal political education programs! The School of Politics Prishtina, established to empower leaders in political, economic, social, and cultural spheres, is inviting applications for its 22nd Generation. Built on pillars of democracy, human rights, and the rule of law, our program spans from March to November, incorporating seminars, discussions, and lectures that cultivate critical thinking and democratic values. Delve into topics like State and Society, Public Policy, Economics and Politics, Foreign Policy, National Security, Political Parties, and more, shaping the future leaders of Kosovo
Ceremonia e diplomimit të Gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike 06 December 20230

Ceremonia e diplomimit të Gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike

21 VJET ME SHKOLLËN POLITIKE!

Teksa presim një vit premtues përpara, Shkolla Politike shënon konkludimin e programit të sivjetshëm dhe diplomimin e gjeneratës së 21-të të Shkollës Politike, duke e përmbyllur këtë rrugëtim me sukses.

Ceremonia e graduimit për gjeneratën e 21-të simbolizon fundin e një viti tjetër akademik i cili shërbeu edhe si një moment ritakimi me grupin tonë të alumnive.

Gjeneratës së fundit i urojmë sukses dhe shpresojmë që ky të jetë fillimi i bashkëpunimit tonë me një rrjet alumni që sa shkon e zgjerohet.


Falenderim i veçantë për Këshillin e Evropës, që për më shumë se dy dekada mundëson organizimin e Shkollës Politike, si dhe Konrad-Adenauer-Stiftung Kosovo për mbështetjen e tyre gjatë viteve.
RSS
1345678910Last
Most Viewed Activities
 
First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

27 December 2019

On 27 December, the first meeting with journalists was held as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”. During this meeting the detailed program was presented for the participants as well as the current situation in Kosovo regarding energy and environment policies.

27 December 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (24732)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

11 July 2019

On July 7, the Pristina Institute for Political Studies (PIPS) published the policy analysis "Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo". The analysis drafted after a period of several months of research provides an overview of the current situation of public administration reform, namely the implementation of the rationalization of independent, executive and regulatory agencies.

11 July 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (23925)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Publication of the Annual Review of Kosovo’s Foreign Affairs

Publication of the Annual Review of Kosovo’s Foreign Affairs

3 March 2020

On 3 March PIPS published the second edition of the Annual Review of Kosovo’s Foreign Affairs, in the presence of Kosovo Minister of Foreign Affairs Mr. Glauk Konjufca, and political scientist Mr. Blerim Vela.

03 March 2020/Author: SuperUser Account/Number of views (22061)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
First seminar of the School for Political Studies 2020

First seminar of the School for Political Studies 2020

10 March 2020

The 18th generation of School for Political Studies today participated in the first seminar on “State and Society: Political Orientation, Governance and Political Order”. ⁣

10 March 2020/Author: SuperUser Account/Number of views (20547)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS