Seminari i IV-të i Shkollës Politike (Gjenerata e 21-të) Partitë Politike dhe Komunikimi Politik

13 September
Seminari i IV-të i Shkollës Politike (Gjenerata e 21-të) Partitë Politike dhe Komunikimi Politik
Seminari i IV i Shkollës Politike: Partitë Politike dhe Komunikimi Politik:


Kjo fundjavë shënoi seminarin e katërt dhe të fundit të të Gjeneratës '21 së Shkollës Politike!

Seminari “Partitë Politike dhe Komunikimi Politik” i cili u mbajt nga datat 9-10 shtator tek Pylli i Arinjve Prishtinë, doli të jetë një vikend me diskutime përmbajtësore, energji, ngazëllim dhe njohuri të thella. Si pjesëmarrësit e Shkollës, edhe ligjëruesit ndanë këndvështrimet e tyre, duke krijuar një platformë që nuk ishte asgjë më pak se fuqizuese intelektualisht.

Seminari shtjelloi sfidat me të cilat ballafaqohet Kosova në dekadën e saj fillestare demokratike duke theksuar rolin vendimtar të pjesëmarrjes politike. Axhenda e seminarit ndriçoi shqetësimet urgjente dhe eksploroi rolin qendror të partive politike në proceset e demokratizimit dhe qeverisjes, duke theksuar mekanizmat e tyre të brendshëm, ndërveprimet e tyre me sistemet zgjedhore dhe strukturat parlamentare, dhe ndikimin transformues të mediave sociale në komunikimin politik.
Pjesëmarrësit, në bashkëpunim me z. Bashmir Xhemaj, patën mundësinë të përfitojnë njohuri praktike rreth perspektivave të ndryshme të komunikimit politik, ku u shtjellua edhe rëndësia e elementeve të fushatave politike, anët pozitive të evolimit të komunikimit politik si dhe anët negative të saj. Pas kësaj ligjërate, pjesëmarrësit e Shkollës patën mundësinë të shohin anën praktike të lirisë së shprehjes me disa detyra interaktive me znj. Flutura Kusari.
Në seminar u shtjellua edhe rëndësia e llogaridhënies, transparencës, përfaqësimit dhe natyrës në zhvillim të angazhimit politik në epokën dixhitale. Në përpjekjen për t'u drejtuar drejt një demokracie qytetare autentike, moduli dhe seminari theksoi rëndësinë e përgjegjësisë, duke u mbështetur nga mësimet e së kaluarës dhe aspiratat e së ardhmes.

Pikat kryesore:
Një zhytje e thellë në nuancat e partive politike si agjentë të demokratizimit dhe rolin e tyre kryesor në proceset zgjedhore si dhe ndikimi transformues i komunikimit politik dhe sfera dixhitale e mediave sociale.

Në ditën e parë kishim nderin të kishim ligjërues interaktiv si z. Bashmir Xhemaj për komunikimin politik, znj. Flutura Kusari për lirinë e shprehjes dhe z. Agon Maliqi për sfidat e populizmit.

Dita e dytë vazhdoi me sesione tërheqëse nga z. Adri Nurellari mbi thelbin dhe rëndësinë e partive politike dhe pikëpamjet e z. Adem Beha mbi demokracinë e brendshme të partive politike në Kosovë.

Programi i Shkollës Politike mbështetet nga Këshilli i Evropës.
Programs
  • School for Political Studies
Publication Year
  • 2023
  • 13 September
  • Number of views: 5496
Categories: Aktivitetet
Tags:
Rate this article:
No rating
Print
Most Viewed Activities
 
First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

First meeting with journalists as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”

27 December 2019

On 27 December, the first meeting with journalists was held as part of the program “Journalists in the field of energy and environment”. During this meeting the detailed program was presented for the participants as well as the current situation in Kosovo regarding energy and environment policies.

27 December 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (24687)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

11 July 2019

On July 7, the Pristina Institute for Political Studies (PIPS) published the policy analysis "Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo". The analysis drafted after a period of several months of research provides an overview of the current situation of public administration reform, namely the implementation of the rationalization of independent, executive and regulatory agencies.

11 July 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (23898)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
OPEN CALL FOR APPLICATIONS FOR SCHOOL FOR POLITICAL STUDIES 2021

OPEN CALL FOR APPLICATIONS FOR SCHOOL FOR POLITICAL STUDIES 2021

1 December 2020

Prishtina School for Political Studies has opened the call for application for the admission of candidates for the nineteenth generation (19).

School for Political Studies is one of the first non-formal political education programs in Kosovo and the oldest program that is still active. School for Political Studies has been implemented by the Prishtina Institute for Political Studies since 2003 through the support of the Council of Europe.

The aim of the program is to promote a new political culture for young leaders in line with the three key principles of the Council of Europe: democracy, rule of law and human rights. Throughout a year 30 participants coming from political parties, media, civil society, public administration etc. have the opportunity to attend modules with lectures from eminent local and international speakers. The program is currently implemented in 22 different countries around the world and graduates are certified by the Council of Europe and the Secretary General of this organization.
01 December 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (23498)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

5 May 2020

School for Political Studies has held an online lecture & discussion with Dr. Gëzim Visoka on the topic "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities".

05 May 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (23018)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS