Diskutim mbi Reformën e Sistemit të Inspektimeve në Kosovë

11 May
Diskutim mbi Reformën e Sistemit të Inspektimeve në Kosovë
Më 11 Maj PIPS mbajti diskutimin për reformën e sistemit të inspektimeve në vend, ku morrën pjesë përfaqësues nga inspektoratet, ministritë përgjegjëse dhe shoqëria civile.

Gjatë kësaj ngjarje u prezantua analiza e PIPS si dhe u mbajt një diskutim mes pjesëmarrësve dhe panelistëve rreth aspekteve ligjore të reformës, kontekstit të tanishëm dhe pengesat e inspektorateve në lidhje me zbatimin e reformës.

Z. Rexhep Bllaca nga Departamenti Ligjor i Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë tregoi se projektligji për inspektimet ka qenë i gatshëm në Janar 2021, sic ka qenë në 2019 por për shkak të rënieve të qeverive është vonuar kaq shumë miratimi i tij. Ai tha se në fazën e dytë të reformës parashihet të bëhet rishikimi dhe harmonizimi i rreth 130 ligjeve.

Z. Naser Shamolli nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike foli për rëndësinë e përpilimit dhe miratimit të një plani konkret me detyra dhe afate të qarta dhe realiste për zbatimin e kësaj reforme, përkundër tendencës që të synohen afate jorealiste prej 1 viti për të rregulluar të gjitha çështjet e një reforme kaq komplekse.

Në ndërkohë shumë përfaqësues të inspektorateve u kyçën në diskutim duke shprehur gatishmërinë e tyre për koordinim ndërmjet inspektorateve dhe institucioneve kyçe siç kanë bërë deri më tani, apo edhe shqetësimin e tyre për pamundësinë e rishikimit dhe harmonizimit të rreth 130 ligjeve me ligjin që pritet të hyn në fuqi.

Ky aktivitet u organizua me mbështetjen e Fondacionit Kosovar për Shoqëri të Hapur.
Programs
  • European Integration
  • Quality Governance
Publication Year
  • 2020
  • 11 May
  • Number of views: 492
Categories: Aktivitetet
Tags:
Rate this article:
No rating
Print
Most Viewed Activities
 
Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

Publication and discussion event on Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo

11 July 2019

On July 7, the Pristina Institute for Political Studies (PIPS) published the policy analysis "Rationalization of Independent Agencies and Regulators in Kosovo". The analysis drafted after a period of several months of research provides an overview of the current situation of public administration reform, namely the implementation of the rationalization of independent, executive and regulatory agencies.

11 July 2019/Author: SuperUser Account/Number of views (4740)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies 2020 held the second seminar

School for Political Studies 2020 held the second seminar

30 July 2020

The second seminar of the School for Political Studies was held from July 21-23 and July 28-30. Over the course of six days the participants participated in lectures by public policy experts in the areas of political ideology and its effects on public policy.

30 July 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (4615)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

School for Political Studies lecture with Dr. Gëzim Visoka on "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities"

5 May 2020

School for Political Studies has held an online lecture & discussion with Dr. Gëzim Visoka on the topic "Peace through mutual recognition: The current situation in Kosovo and future opportunities".

05 May 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (4376)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
School for Political Studies holds discussion on "Effects of the pandemic on the Kosovar economy"

School for Political Studies holds discussion on "Effects of the pandemic on the Kosovar economy"

15 July 2020

On 15 July School for Political Studies held a discussion with Mr. Shpend Ahmeti, Mayor of the Municipality of Prishtina on the topic of "Effects of the pandemic on the Kosovar economy".

15 July 2020/Author: Diona Kusari/Number of views (4336)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Activities
Tags:
RSS